Woorden Worden Zinnen mee op reis naar SAN FRANCISCO

Aanstaande vrijdag vertrekken 12 Spoken Word artiesten uit Nederland, België, Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika in het kader van Next Generation Speaks naar San Francisco. Daar wordt een training en uitwisseling georganiseerd door pionier Youth Speaks (VS), oa. bekend van het Brave New Voices Festival.

Youth Speaks viert dit jaar haar 20-jarig bestaan en is een van de meest toonaangevende organisaties op het gebied van  Spoken Word. In de afgelopen jaren hebben zij een enorm (inter)nationaal netwerk opgebouwd en meer dan 70 programma’s verspreid over de Verenigde Staten gelanceerd. Tijdens het jaarlijkse Brave New Voices Festival strijden maar liefst 600 jonge spoken word artiesten, dichters en schrijvers om de titel. Hierbij worden actuele maatschappelijke thema’s niet geschuwd.

Ook in Nederland en andere landen is Spoken Word/Slam Poetry razend populair onder jongeren: Spoken Word artiesten zijn het hedendaagse antwoord op dichters en woordkunstenaars. Naast het schrijven is een de performance ervan essentieel. Met ‘Next Generation Speaks’ (NGS) gaat ROOTS & ROUTES voor het eerst een partnerschap buiten Europese grenzen aan: Urban Woorden (België), Brouhaha International (VK), Word 'n Sound (Zuid-Afrika) en Youth Speaks (VS) en lokale partner Woorden Worden Zinnen. NGS daagt jonge Spoken Word artiesten uit 3 continenten uit hun stem (verder) te ontwikkelen en te presenteren en daarmee actief op te treden als 'change makers'. We zien Spoken Word naast een kunstvorm ook als middel om jongeren te empoweren en actief burgerschap te stimuleren.

Elten Kiene (mede-oprichter woordkunstplatform Woorden Worden Zinnen), Shida Boukhizou (oa. Poetry International) en Jade Schiff (Programmaleider Roots & Routes) zullen Nederland vertegenwoordigen in San Francisco. Met de kennis en inspiratie die ze hebben opgedaan tijdens de 8-daagse training, zullen de Spoken Word artiesten workshops geven aan jeugd in hun lokale gemeenschappen. En in 2017 neemt een selectie van de jongeren deel aan het Brave New Voices Festival. Eindhalte is Rotterdam.

Volg ontwikkelingen in NGS hier >>

Next Generation Speaks wordt mede mogelijk gemaakt door Erasmus+.