Interview met Cillio

11-10-2010 | Zondag 17 oktober vindt de tweede editie van Woorden Worden Zinnen plaats. Cilio was benieuwd naar de drijfveren van de organisatie en interviewde Wes?! & Ella.

1) Kunnen jullie kort vertellen wat jullie achtergrond is?

“Vooral Elten heeft een voorliefde voor de dichtkunst. Hij ging vaak naar grote steden als Amsterdam om naar kleine evenementen te gaan waar het dichten centraal staat, bijvoorbeeld naar Mind the Gap in Amsterdam. Omdat dit soort dingen nooit in Dordrecht te vinden waren, hebben we besloten om dit zelf te organiseren en van daaruit is Woorden Worden Zinnen geboren. Met één A4tje was ik (Ella) al langs de popcentrale geweest. Wesley moest hier een beetje om lachen en samen hebben ze besloten dat ze het iets professioneler aan moesten pakken. De week erna zijn we naar het Jazzcafé gegaan, want we hadden iets gelezen over Jette de Lange. Jette is/was werkzaam voor Dordtochtoon. Na een kennismaking heeft ze ons geholpen met de eerste stapjes. We brainstormen samen en zoeken bij iedereen hulp.  De eerste editie was bedoeld als een “feel good” avond. Mensen moeten ervoor open staan om er heen te gaan. Op deze manier houd je ook de onvrede buitenshuis.”

2) Waarom de interesse in dichten?

“Ella heeft een dichtersachtergrond, Wesley kan goed organiseren en houdt ook van het geschreven woord (teksten). Dit hebben we samen gemixed naar een logische volgende stap.  Daarnaast zijn we ook liefhebbers van HipHop, wat eigenlijk ook een vorm van dichten is.”

3)Waarom de naam Woorden Worden Zinnen?

“Het evenement is begonnen met de naam “No strings attached”. Dit was nog een idee, dus kon nog veranderd worden. Op een middag was ik (Ella) een stukje aan het schrijven en toen kwam uit mijn pen het zinnetje: “Woorden worden zinnen letterlijk hier.” Deze zin liep lekker, dus toen kwam de naam Woorden Worden Zinnen naar boven.”

4) Hoe zijn jullie op het idee gekomen voor Woorden Worden Zinnen?

“We wilden een evenement in Dordrecht organiseren waar dichters en kunstenaars hun ei kwijt kunnen. Daarom zijn we aan de gang  gegaan voor Woorden Worden Zinnen. 30 mei 2010 is er één editie geweest, maar aankomend jaar willen we vier edities organiseren, verspreid over een heel jaar. Sommige mensen verwachten dat je over een maand weer een nieuwe editie hebt, maar er gaat toch erg veel tijd in zitten. Op het moment betalen we het ook nog uit eigen zak, dus we hebben er ook de financiële middelen nog niet voor. Dus zijn we afhankelijk van de “good will” van betrokkenen.

5) Hoe is de eerste editie verlopen?

“De eerste editie is erg goed verlopen, boven verwachting zelfs. Er waren veel bezoekers, en een aantal van die bezoekers staan bij de tweede editie ook op het podium. Het is alleen wel een uurtje uitgelopen, maar daar houden we volgende keer dus rekening mee. De eerste editie was een leerproces en hadden we te maken met overmacht…  Een voorbeeld hiervan is voordat het begon, het Dolhuis helemaal was ondergelopen door een lekkage. Gelukkig konden we het op tijd opruimen en heeft uiteindelijk niemand er wat van gemerkt.”

6) Wat hebben jullie aan de tweede editie verbeterd?

“Zoals we al zeiden hadden we vorige keer een probleem met de tijd. Dit willen we nu voorkomen door alles strakker te laten verlopen achter de schermen en de bezoekers meer informatie te geven. Verder willen we van elke editie iets leren. We zijn nooit uitgeleerd en door te doen creëren wij onze eigen stijl.”

7) Wat hopen jullie met Woorden Worden Zinnen te bereiken?

“We gaan eerst kijken hoe de komende edities verlopen, uiteindelijk willen we wel uitbreiden naar andere steden. Verder willen we het een vast imago geven. De zitzakken horen hierbij: een relaxed gevoel, zodat je lekker onderuit gezakt kunt genieten van de avond. Dordrecht willen we hiermee ook in een positief daglicht zetten. Veel mensen zeggen: “Hoe dichter bij Dordt, hoe rotter het wordt”. Hier kun je als Dordtenaar iets aan doen.”

8) Zijn er nog meer activiteiten die jullie gaan of willen organiseren?

“Volgend jaar op zaterdag 26 maart organiseren wij RAM in het Dolhuis. Hier staat echter nog niks voor op papier, maar dat komt vanzelf. Er spelen veel ideeën, wat zeker gaat uitlopen op iets moois. We willen dit organiseren vanuit een stichting, dus dat moet wel nog opgezet worden. Dit is natuurlijk ook makkelijker met subsidie aanvragen.”

9) Wat raden jullie jongeren aan die zelf iets willen organiseren?

Wesley: “Ik ben zelf jongerenwerker en daarmee probeer ik jongeren ook te stimuleren om zelf activiteiten te organiseren. Mijn tip is: lekker je ideeën uitwerken, zoek de juiste mensen die je kunnen ondersteunen en dan komt het vanzelf ergens terecht”